Синдикални протести се провеждат в момента пред парламента в Атина

Опозицията напуска парламента преди гласуване на нови икономически мерки, които блокират увеличаването на пенсиите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежение има пред парламента в Атина. Синдикатите протестират и предупреждават депутатите да не гласуват в подкрепа на поредния пакет от мерки. По настояване на кредиторите гръцкият парламент днес трябва да приеме закон за замразяване на пенсиите за следващите пет години. Атина ударно приема закони с нови икономии, за да получи транш от финансова помощ.

От опозицията заявиха, че не само няма да подкрепят “ограбването на гърците“, но и някои партии напускат парламента преди гласуване.

Синдикатите организираха отново хиляди гърци на демонстрация.

Съвета на експертите към парламента разпространи становище, че тази пакет от мерки нарушава конституцията. Юристи коментират в медиите, че дори те да бъдат приети, Върховният съд на страната има право да блокира прилагането им.

Депутатите от "Сириза" заявиха, че ще подкрепят запазването на ниските пенсии, въпреки сложния казус.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47