Шестима загинали при големия пожар в жилищна сграда в Лондон, много хора остават в неизвестност

| обновено на 14.06.17 в 17:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официално бе съобщено за 6 жертви на големия пожар в жилищен блок в западен Лондон. Стюърт Канди от лондонската полиция допълни, че сложната спасителна операция ще продължи с дни и вероятно броят на загиналите ще расте. 74 души са в болници, 20 от тях в критично състояние. Ето какво заяви кметът на Лондон Садик Хан по повод на трагедията:.
Ще задавам въпроси, свързани с пожара през нощта – въпроси, от които се интересуват обществото, жителите на сградата. Ще настояваме за отговори. В момента фокусът трябва да бъде върху издирването и спасителните дейности.
Пожарникари твърдят, че не би трябвало подобен пожар да се разгори с такъв размах. Според тях определено е имало нещо нередно в противопожарната система на блока. Смята се, че новата пластмасова облицовка на сградата също е допринесла за бързото разгаряне на пожара. 
Началникът на пожарната команда Дани Котън заяви, че през цялата си кариера не е виждала подобно нещо. Тя допълни, че за съжаление трябва да съобщи, че има жертви, но не спомена конкретна бройка. Известно е, че повече от 50 души са постъпили в болници, без подробности за тяхното състояние. 

24-етажната сграда "Грефел Тауър", в която се предполага, че живеят повече от 500 души, буквално лумна като факла около 1 часа през нощта местно време. Ето какво разказа един от обитателите на блока:

Имаше дим навсякъде, буквално навсякъде, долу имаше хора. От блока падаха парчета от облицовката, която се беше подпалила, хора крещяха. На по-горните етажи хората вероятно все още спяха и не знаеха какво се случва. Не съм сигурен, че поне половината от тях са успели да излязат.

Бе съобщено, че майка е хвърлила бебето си, което е било хванато от гражданин. Съобщава се и за друг случай за изхвърлено от петия етаж петгодишно момче, което е оцеляло, но има счупвания. Засега се преценява, че няма опасност от срутване на сградата, но пожарът отново се разгаря на някои етажи. Обитатели на блока разпространиха версията, че пожарът е в резултат на неизправен хладилник на четвъртия етаж, но официална причина още не е обявена от компетентните органи.

Друга възможна причина огънят да се разпространи толкова бързо е новата пластмасова облицовка на сградата, за която са похарчени 10 милиона паунда миналата година. Оцелели обитатели заявиха, че пожарните аларми в сградата не са се задействали. 

Има опасност от рухване на високата постройка. Причините за пожара още не са известни.

Двамата български граждани, евакуирани от района на големия пожар в жилищна сграда в Лондон, ще бъдат настанени в посолството ни. Това потвърди министърът на външните работи Екатерина Захариева. Двамата са евакуирани от домовете им, които се намират близо до изгорялата 24-етажна сграда. Министър Захариева обяви, че двамата български граждани са добре: 
В момента информация за пострадали българи няма. Има двама наши сънародници, които са живяли в съседния блок. Не са пострадали. Добре са. Те са потърисили помощ от нашето посолство и ще бъдат настанени там. Може би от заплаха за срутване на сградата са евакуирали хората за тяхна сигурност в съседни сгради, но нямаме информация за пострадали българи към този момент. Двамата сънародници, които са търсили помощ, то е просто да бъдат настанени, докато могат да си влязат в жилищата, в които живеят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47