Гневни протестиращи нахлуха в сградата на общинския съвет на лондонския квартал Кенсингтън

| обновено на 16.06.17 в 20:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращи граждани, търсещи помощ за потърпевшите на опустошителния пожар в Западен Лондон, щурмуваха кметството на община Кенсингтън, където е изгорелият жилищен блок "Гренфел тауър“. Те са недоволни от липсата на информация и от това, че никой от кметството няма смелостта да поеме отговорност за трагедията.

Демонстрантите скандираха "Искаме справедливост" и "Срам за вас" и носеха плакати с надпис "Справедливост за Гренфел". Потвърдените до момента жертви на вчерашния пожар са 30.

Един от организаторите на протеста Мустафа ал Мансур заяви, че хората са дошли да поискат отговор от властите за трагичния инцидент. Има оплаквания, че не всички останали без покрив над главата си, са били подслонени. Мансур допълни, че от кметството са им отговорили само писменно и отговорът е назадоволителен с бягство от отговорност.

Междувременно, група от около 50-60 души успя да проникне в кметството, където, според някои сведения, е имало сблъсък с полицията. Полицейското присъствие е засилено, без да е натрапчиво. Протестиращите заявиха, че ще останат пред кметството, докато не излезе някой от управата да отговори на техните въпроси. Те изтъкнаха, че това не е природно бедствие, а нещо, което е можело да бъде предотвратено и властите трябва да понесат отговорноста си. Служители на кметството бяха евакуирани от сградата.

Може да се каже, че протестът молко позатихна, но страстите все още са разгорещени. Иначе, макар и все още официалната бройка на жертвите да е 30 души, по последни данни вече се говори за 70, но това не е официално потвърдено.

Премиерът Тереза Мей е осигурила фонд от 5 милиона паунда за спешни доставки, храна и дрехи по време на среща с оцелели от пожара в местната църква „Сейнт Клемънс“. Тя обаче бе вражбедно посрещната на излизане от местните жители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47