Президентът поиска единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев призова да бъде създаден единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това, според него, е едно от условията да има истинска съдебна реформа в България.

Радев смята, че  в концепцията за съдебна реформа и в антикорупционния закон липсва достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта:

Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение, такова обвинение, което да издържи в съда. В този орган трябва да влязат служители с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело. Тези хора, събрани в един екип с достатъчно правомощия, с големи заплати, да разровят всички крупни, съмнителни обществени поръчки. Трябва дейността на този орган да дисциплинира нашата политическа класа.

Радев коментира и въпроса трябва ли Националната служба за охрана, което е към президента, да направи допълнителна проверка по случая с автомобила на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов:

Няма да се правя на експерт по гуми, джанти, болтове, ключове и така нататък. Има си технически експертизи, има си прокуратура. Според мен, това е димна завеса за големия въпрос - съдебната реформа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Румен Радев: България трябва да отстоява интересите си при преговорите за покупката на бойни самолети

България трябва да отстоява интересите си при преговорите за покупката на бойни самолети за армията, смята президентът Румен Радев . Президентът оцени усилията на правителството да спази ангажиментите за модернизация на армията, поети на..

обновено на 24.06.17 в 18:00
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47