16 от 30 проверени храни са по-скъпи у нас, отколкото в Западна Европа

Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС


Има разлика в качеството и цените при някои хранителни продукти в България и в Западна Европа, показва проверка на земеделското министерство. 16 от общо 30 от анализираните продукти са по-скъпи в България, а 20 процента от изследваните храни са с по-лошо качество.

Агенцията за безопасност на храните анализира пет групи храни - шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки, сокове и детски храни. След месец сравняване на качеството на 31 продукта, купени в Австрия, Германия и България, министърът на земеделието Румен Порожанов обобщи резултатите от проверката.

Това, което показа физико-химичният анализ, е, че има отклонения. Те са незначителни и са в рамките на допустимите съгласно регламента от 2011 година за качеството на храните. Това, което мога да обобщя в рамките на трите анализа - основното е, което е около 20 процента от храните, имат различни съставки или определени различни съставки в някои от тях.

Има разлика и в цените на изследваните продукти:

За тези 30 продукта - за 16 от тях има значително по-високи цени, които са в България. Най-фрапантно са два вида детски пюрета, които за единия пазар са с около 90 процента по-висока цена, а за другия - над 100 процента - 107 процента. По-високи цени в рамките на диапазон между 20 и 70 процента наблюдаваме и при млечните продукти - определени сирена, и шоколадови продукти, които са от най-различно естество.

Порожанов отказа да назове кои са продуктите.

В един момент ще преценим и ще ви съобщим продуктите,
допълни министърът.


Утре земеделският министър ще обсъди проблема на среща с Комисията за защита на потребителите. Двойният стандарт на храните в Източна и Западна Европа ще бъде поставен и на предстоящото заседание на Съвета на земеделските министри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47