Със сини лентички лекари в цялата страна протестират срещу агресията

| обновено на 07.07.17 в 16:05
Снимка: БГНЕС


Със сини лентички и призив "Не на насилието" лекари в цялата страна излязоха на символичен протест срещу зачестилите случаи на агресия над медици. Повод за това стана побоят над д-р Гагова от болница "Шейново", която беше нападната от баща на новородено. 

Към протеста на медиците от "Шейново" се включиха техни колеги от най-големите лечебни заведения в столицата. 
Доктор Димитър Гунев от "Майчин дом":
Трябват юридически промени, които да направят така, че за такова деяние да има наказание, без право на обжалване. Дали ще е 1, 2 или 5 години – според тежестта.
И доктор Младен Пенчев от Александровска болница:
Колегите от Бърза помощ са на първата бойна линия. Те винаги понасят най-тежката и сериозна агресия. Този процес трябва да спре.

Медици от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна също се включиха в протеста. Оказа се, че преди две седмици млад лекар от Центъра също е бил нападнат. 
Близкият беше агресивен, а на пациентката от самото начало се опитах да бъда в позицията, в която да успокоя ситуацията, но фактически продължаваше да ескалира неговата агресивност. В такава ситуация лекарят трябва да звънне в апаратната, да дойде полиция, но моето решение беше да не го правя тогава, тъй като пациентката беше в критично състояние. Така или иначе реших, че най-важна в момента е пациентката ми.

Здравната система е в критичен период на липса на доверие. Това заявиха медиците от Градската поликлиника във Велико Търново, които също излязоха на протест срещу насилието.
Политиците също имат вина. За толкова години не можаха да реформират и контролират тази система. В трудните райони Спешната помощ да ходят с полиция. Какво провокира насилието върху медиците? Те не си дават сметка за усилията, които ние полагаме, за да решим техните проблеми. Обикновено сме подложени на това "Вие сте длъжни".

Пациентите на Градската поликлиника във Велико Търново подкрепиха протеста на медиците.
Има такива случаи, където недостатъчно внимание, грижа, арогантност насреща, но не е оправдано. Трябва да продължат да стачкуват и този проблем трябва да се реши.

Медиците от болница "Д-р Иван Селимински“ в Сливен се присъединиха към символичния протест на колегите си в страната срещу насилието в здравеопазването. 
Агресията на пациентите е неуместна в ситуации, в които очакват помощ от медиците и разчитат на техния професионализъм, каза началникът на Отделението по реанимация и зам.-председател на Регионалната колегия на лекарския съюз д-р Юлия Бянкова
Хората, които работят в здравеопазването нямаме ни най-малко вина за всички грешки на системата, и грешки в организацията на здравеопазването, които са в момента факт
  
Лекари от Видин се събраха на мълчалив протест срещу насилието над медицински лица. Най-изложени на риск са дежурните в спешната помощ. Три са посегателствата срещу тях само за месец. Лекари и медицински сестри във Видин се обявиха срещу агресията към работещите в здравеопазването. 
Почти всеки в болничната и доболничната система е бил изложен на риск, каза председателят на Регионалното дружество на професионалистите по здравни грижи Диана Богомилова
Често в опасност са екипите на Центъра за спешна медицинска помощ. Последното посегателство е от вчера, каза завеждащият филиала във Видин д-р Любомир Виденов
Лекари и медицински персонал казаха, че се надяват на подкрепа не само по между си и настояват за мерки, които да спрат случаите на насилие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47