Президентът: Изпълнителната власт иска да забави проектите за модернизация на армията



Според президента Румен Радев проектите за модернизация на армията ни не са в синхрон с това, което става в Европейския съюз. Държавният глава смята, че изпълнителната власт има желание проектите да бъдат забавени. Радев коментира темата след участието си в конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания". 

В петък премиерът Бойко Борисов каза, че България трябва за купи нова машина за нуждите на Военновъздушните ни сили. Коментарът на президента по темата:
Виждам желание не да се реализират, а да се протакат и особено с това последно решение, ние се връщаме обратно в 2011-а, когато тепърва започна процесът, когато се искаше информация. Лично, като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети – мощни, съвременни. Най-добре, разбира се, Ф-18, ако ме питате мен, най-добре "Юрофайтър" – нов, най-добре "Рафал" – нов, най-добре Ф-16 – нов. Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената.

Радев допълни, че покупката на нови самолети е скъпо начинание и допусна, че евентуалната им цена би надхвърлила финансовата рамка, определена от парламента. На въпрос има ли разминаване между институциите по въпроса за покупката на нови изтребители и това няма ли да забави преговорите, Радев каза, че вижда пълен хаос в това отношение. Президентът не вижда смисъл и в нов Консултативен съвет по национална сигурност по темата, защото:
До момента няма никакви стъпки, никаква яснота както за повишаване на социалния престиж на мотивацията на военнослужещите и на всички служители от сектор "Сигурност", нито за проектите за модернизация – те отиват в някаква безкрайност във времето.

Президентът коментира и напрежението в Асеновград, Бяла и Смолян от последните дни:
Мисля, че гневът на хората е справедлив, но той не трябва да се използва в никакъв случай за политически цели, защото това лесно може да доведе до етническо напрежение, което е изключително опасно. Има краткосрочни мерки, спешни, незабавни, наистина органите на реда да овладеят положението и да не се допускат следващи провокации.



Свързани новини

Аерокосмическата индустрия и новият европейски фонд за отбрана – теми на конференция под патронажа на президента

Под патронажа на президента Румен Радев  в София се провежда конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания". Сред участниците са европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество Елжбета Биенковска ,..

публикувано на 10.07.17 в 08:20
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47