От НПО искат смяна на шефа на Центъра за асистирана репродукция

Пациентски организации настояват за оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева. Според тях тя не работи по правилата, а центърът не упражнява достатъчен контрол върху работата на инвитро клиниките.
Това бе отбелязано и в доклада на Сметната палата от преди седмица. От него за периода 2014-2016 г става ясно, че от проверените 1000 фактури за различни процедури в инвитро клиники - само една е редовна. Липсват документи, доказателства, които да удостоверят, че дадена пункция е извършена. Ключов в доклада е и критерият за успеваемост на инвитро центровете, смята председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева. Според нея е нужен регистър на донорските яйцеклетки.

Пациентските организации представиха данни и от анкета сред 600 двойки с репродуктивни проблеми, които посочват, че много от клиниките в страната не предоставят достъп до медицинската документация. Беше предложено създаване на регистър на инвитро клиниките, които са с нарушения, но и на тези, които са изрядни. 

Чуйте повече в репортажа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!