Сенатът на САЩ одобри едностранното засилване на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

| обновено на 28.07.17 в 08:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Сенат одобри засилването на едностранните санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Документът ще бъде изпратен на президента Доналд Тръмп за подпис. Текстът беше одобрен и от Сената с 98 срещу 2 гласа, след като беше гласуван във вторник от Камарата на представителите.

От съобщение на Белия дом тази седмица стана ясно, че американският държавен глава подкрепя затягането на ограничителните мерки срещу трите страни, но ще вземе решение дали да подпише законопроекта, след като се запознае с окончателния му вариант.

Законът връзва ръцете на държавния глава за едностранно облекчаване на санкции, защото ще му трябва разрешението на Конгреса.

След като Долната камара на Конгреса одобри новите санкции, в сряда Москва предупреди, че ще отвърне на тези действия, които счита за враждебни.

Законопроектът предизвика безпокойство и в Европейския съюз (ЕС), защото приемането му може да доведе до глоби за компании, които участват съвместно с Русия в енергийни проекти. Такъв е случаят с проекта "Северен поток - 2",  на стойност 9,5 милиарда евро.

Руският президент Владимир Путин заплашва с ответни мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47