Столичната община ще се съобрази с новата наредба за прием на първокласници

Снимка: БГНЕС

Столичната община ще се съобрази с новата наредба на Министерството на образованието и науката за прием на първокласници. Това заяви директорът на Дирекция „Образование“ Мария Минчева. Просветното министерство залага различни критерии за прием през следващата учебна година, един от които е този за уседналост. 


Министерството на образованието изготви нова наредба, след като Административният съд отмени редица от критериите за прием в първи клас, определени от Столичната община за тази учебна година. Децата, които отговарят на водещия критерий - близост до училището, ще се разпределят в 4 групи. С предимство за записване в първи клас ще имат деца, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес в района на училището, непроменян над 3 години преди подаване на заявлението.

Мария МинчеваКогато децата са повече от местата ще се прилагат и допълнителни критерии - дете с трайни увреждания над 50%; дете с починали родители; братя и сестри в училището;  деца, завършили подготвителна група в училището и други критерии на общината, които не са дискриминационни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!