Посланик Лингеман: Германия е най-големият търговски партньор на България и ние се гордеем с това

Но има много по-голям потенциал, ако реформите бъдат изпълнени, посочи Детлеф Лингеман

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът удостои германския посланик с орден "Стара планина" I степен
Снимка: БГНЕС

Близо 3 млрд. евро достигат германските инвестиции в България, а Германия се е утвърдила като водещ инвеститор в страната ни. Това посочи президентът Румен Радев, който връчи орден "Стара планина" първа степен на посланика на Германия у нас Детлеф Лингеман. Дипломатът получи най-високото държавно отличие за изключителни заслуги за развитието на българско-германските отношения.  

Благодарение на посланик Лингеман получихме важна германска подкрепа в ключови области като правосъдна реформа, сигурност и контрол на външните граници на Еропейския съюз, усвояване на еврофондове, дуално образование. Вече близо 5000 са немските предприятия, които работят в България. Повиши се двустранният стокообмен и за изминалата година той вече е над 6,6 милиарда евро.

Отношенията между Германия и България са отлични – и в политиката, и в икономиката и в областта на културата, каза посланик Лингеман:

Много млади българи участ немски език и инвестират в бъдещето на двустранните ни отношения. България предприе съществени действия за реформата на съдебната система. Независимият съд е крайъгълен камък за стимулиране на чуждите инвестиции и икономическото развитие. 

Германия е най-големият търговски партньор на България и това е нещо, с което се гордеем, но има много по-голям потенциал, ако реформите бъдат изпълнени. 

България се подготвя за председателството на Европейския съюз. Това е предизвикателство за всяка държава. България доказа, че е надежден партньор. Пример за това е, че страната ви полага огромни усилия за охраната на външните граници на Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47