Президентът наложи вето върху Закона за опазване на околната среда

| обновено на 08.08.17 в 12:14
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е върнал промените в Закона за опазване на околната среда за повторно обсъждане в парламента, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Президентът настоява парламентът да разгледа повторно разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове, свързани с околната среда и биологичното разнообразие.

Според Румен Радев държавата трябва да създава не само регулации за опазването на околната среда, но и за ефективен контрол. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища на две инстанции. Премахването на втората съдебна инстанция, според президента, намалява възможността за защита, се посочва в мотивите.

Екологичното законодателство е превантивно насочено да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуването на двуинстанционно съдебно производство. Президентът смята, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.

Промените бяха приети в края на юли. Екоорганизации настояваха президентът да наложи вето на текстовете, докато от Камарата на строителите призоваха Румен Радев да подпише приетия закон.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отказа коментар по президентското вето.  От БСП определиха решението на държавния глава като "правилно". Депутатът Атанас Костадинов посочи:   
 
Никога не можем да приемем замяна на законноста срещу бързина на процедурата.  Никога няма да приемем замяна на законосъобразността и законите срещу потенциални инвестиции. Ще стане бетонната джунгла на "Слънчев бряг" факт...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47