Големите игри на щастието

Снимка: БГНЕС

У нас близо 400 фирми „произвеждат“ хазарт. По закон рекламата му е забранена. В резултат на което по телевизии, вестници и билбордове го има волно. И по много.
Обяснението и на „производители“ и на медийни собственици, е че това са предавания или публикации. По тази логика всяко кихане в ефир е предаване, а всеки триредов некролог – публикация. Но както знаем, законът у нас е досадно допълнение към реалността.
Тези дни държавата се зае да облекчи още повече битието на създателите на игрите на щастието. Занапред те няма да се налага, според готвените промени, да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние или удостоверения за чисти сметки с НАП. Няма да подават и в Държавната комисия по хазарта документи за собственост на сградите и помещенията, справките за валиден лиценз и охрана.
Така се намалявала бюрокрацията. Според властта. И се заобикаля и закон и финансова отговорност, според други. Защото за последната година гореречената комисия е разглеждала по 7-8 заявки за лиценз дневно. И е взела 3137 решения. Похвален труд. В края на краищата официално в хазната са влезли 125 млн. лева. Реалните обороти са повече от сто пъти повече. Няма смисъл да питаме къде са парите. Дължимите пари за извършената дейност, защото лобизмът е основна предпоставка за функционирането тази дейност. Чрез политици и техните квотни формации в комисия, подкомисии и държавни и общински образувания.
В края на краищата е важно да има щастливи хора. Още по-важно е да са щастливи тези, които уж ги произвеждат. Ама много щастливи, дори и с държавна помощ. И за сметка на другите, които си плащат дребните сметки и треперят пред всеки инкасатор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!