"Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция с една степен от "CCC" до "B-". Въпреки повишението гръцките облигации остават доста под инвестиционното равнище.

Икономическтите перспективи на страната се определят като положителни и се очаква преговорите с международните кредитори да приключат без да се създава нестабилност.

"Фич" прогнозира, че останалите страни от еврозоната вероятно ще предоставят на Атина значително облекчаване на дълга й идната година. Това ще стимулира пазара и ще помогне на страната да си осигури директно финансиране чрез емитиране на облигации, след като в края на тази година спасителната програма приключи. 

Политическата ситуация в Гърция се стабилизира и има "ограничен" риск бъдещо правителство да обърне курса на икономии и реформи, отчита агенцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Националната банка на Гърция продаде дъщерно поделение в Румъния

Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) подписа споразумение за продажбата на 99,28 на сто от дъщерното си поделение Банка Ромъняска (Banca Romaneasca) на румънския клон на унгарската банка ОТП Банк (OTP Bank - Romania), съобщава гръцкото..

публикувано на 27.07.17 в 13:14

Гърция е събрала три милиарда евро от пускането на нови петгодишни облигации

Гърция е събрала три милиарда евро от пускането на нови петгодишни облигации при лихва 4,625 процента, като офертите са били за над 6,5 млрд. евро, информират гръцките вестници днес. Някои от изданията определят този ход на кабинета като успешен, а други..

публикувано на 26.07.17 в 10:03
Пиер Московиси

Московиси: Ситуацията в Гърция бележи изумително подобряване, но не сме стигнали до края

Отношенията между ЕС и Гърция навлизат в нова фаза, но без това да означава, че сме стигнали до края на пътя. Това послание отправи европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси след среща днес в Атина с гръцкия президент Прокопис..

публикувано на 25.07.17 в 12:40
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47