Президентът свиква КСНС за борбата с корупцията

| обновено на 30.08.17 в 15:22
Снимка: БГНЕС

На 9 октомври президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), посветено на борбата с корупцията.

Темата беше водеща в предизборната кампания на Радев и се очаква да бъде сред основните въпроси този политически сезон.

Участниците в заседанието на КСНС ще обсъждат създаването на работещ модел за борба с корупцията.

През последните месеци президентът проведе срещи по темата с представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на прокуратурата.

Румен Радев настоява за ясни правила, за ефективност и за резултатите при борбата с корупцията и смята, че създаването на антикорупционен орган е едно от условията за реална съдебна реформа:

Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение. Такова обвинение, което да издържа в съда. В този орган трябва да влизат служители с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело. Трябва дейността на този орган да дисциплинира дейността на нашата политическа класа.

Президентът даде пример с Румъния, където през миналата година е отнето имущество за над 600 милиона евро на фона на събраните от комисията за незаконно придобито имущество 18 милиона лева.

Италия е готова да предостави безвъзмездно на България софтуер, който да ни помогне в борбата срещу корупцията, финансовите престъпления и организираната престъпност:

Италия е разработвала един много задълбочен модел, със силен софтуер, който е всеобхватен за всички финансови операции в държавата. Готови са да помогнат на наши експерти, да ни предоставят безвъзмездно този софтуер, да ни разяснят техния модел и ние да го приложим,
каза президентът. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47