България и Гърция се договориха за изграждането на нов транспортен коридор

 България и Гърция се договориха за изграждането на нов транспортен коридор, който да свързва три гръцки пристанища с Черно море и река Дунав чрез бърза жп връзка. Днес в Кавала министрите на транспорта на двете страни подписаха меморандума за сътрудничество по проекта. В него са включени  българските пристанища Бургас, Варна и Русе и гръцките Солун, Кавала и Александруполис. Инвестициите, които България планира за новия транспортен коридор са в размер на 1 милиард и 70 милиона евро. 4 милиарда ще вложи гръцката страна. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас определи проекта за транспортен коридор като важен и за България и за Гърция, но и за целия регион. Ще бъде създадено съвместно дружество за управление на дейностите по проекта.

Проектът предвижда изграждането на бърза жп връзка между пристанища, обясни по-рано транспортният министър Ивайло Московски:

Коридорът е смес между железопътна инфраструктура, пристанищна инфраструктура. В основната си част представлява интегрирана железопътна свързаност.

В бъдещия коридор ще бъдат включени:

Гръцките пристанища Солун, Кавала, Александруполис - съответно с железопътна връзка през Свиленград, и българските пристанища Бургас, Варна, и Дунавското пристанище Русе.

Планираните от България и Гърция инвестиции в проекта са за над 5 милиарда евро като в момента се търсят начини за осигуряване на средствата.

Той би могъл да намери интерес сред инвеститори, би могъл да попадне в обхвата на финансиране по плана "Юнкер", би могъл, разбира се, да активира и интерес от страна на Европейска инвестиционна банка, както и на другите големи банки.

Мигрантската криза е била основната тема на разговорите снощи на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас в Кавала. Двамата са споделили опит при справяне с натиска по границите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!