Кабинетът ще поиска от ЕБВР официална позиция по азербайджанския казус и Калин Митрев

| обновено на 07.09.17 в 12:20
Калин Митрев
Снимка: БГНЕС

С официално писмо правителството ще поиска позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по казуса с българския представител Калин Митрев и медийните разкрития за т.нар. афера "Азербайджанска перачница". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след днешното заседание на кабинетакато обясни, че правителството само номинира, но не назначава българския представител във финансовата институция.

Окончателно решение по казуса кабинетът ще оформи, след като получи отговора на ЕБВР.

Горанов е докладвал пред министрите за дадените писмени обяснения на Митрев. В тях няма данни за нарушения на българското законодателство, поясни още финансист номер едно.

След обсъждане по време на правителственото заседание е преценено, че до момента има само медийни публикации и реакция от засегнатата страна - в случая Калин Митрев. Затова се преценява, че преди да се вземе решение, кабинетът ще изиска с официално писмо становището на Европейската банка за възстановяване и развитие, обясни финансовият министър:

По изнесените факти и твърдения - за някакви некоректни действия от страна на господин Митрев и преди това, няма да изразяваме друга позиция. Българското правителство не може да уволни господин Митрев, той не е служител на българското правителство. Той е номиниран от България като директор в банката и само органите на банката могат да предприемат съответните действия срещу него, ако преценят, че по някакъв начин са нарушени правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Горанов е запознал министрите и с тезата на Калин Митрев по скандала. Той е обяснил, че е работил като консултант по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия, Азербайджан и други страни в периода  2010-а - 2014-а година в качеството си на независим консултант. Всичките му доходи били декларирани в България. 

От обясненията, дадени от Калин Митрев, няма данни за нарушения на българското законодателство, посочи Горанов:

Периодите, в които той е получавал средства, са различни от тези, в които той е заемал поста в европейската финансова институция.

Като безсмислена спекулация определи самият Калин Митрев информациите, че е получил поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанска фирма, за да изчисти имиджа на Азербайджан. В телевизионно интервю той заяви, че скандалът около разследването за т.нар. "Азербайджанска перачница" е атака, насочена срещу него и съпругата му - генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кабинетът обсъжда медийните разкрития за т.нар. "Азербайджанска перачница"

Правителството ще обсъжда днес медийните разкрития по така наречената "международна афера "Азербайджанска перачница". За българския представител в ЕБВР Калин Митрев  се твърди, че е получавал финансиране по разкритата схема, която целяла да се отклонява..

публикувано на 07.09.17 в 07:30

Горанов е разпоредил проверка във връзка с разкритията за т.нар. "Азербайджанска перачница"

Министърът на финансите Владислав Горанов е разпоредил проверка във връзка с разкритията за т.нар. "Азербайджанска перачница". Мащабно разследване разкри схема за 2 и половина милиарда евро, които Азербайджан е платил на европейски политици и дипломати за..

публикувано на 06.09.17 в 10:05

Прокуратурата се самосезира по разследването "Азербайджанска перачница"

Прокуратурата се самосезира по международното журналистическо разследване "Азербайджанска перачница" и започна проверка на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев . Проверката е за данъчни престъпления..

обновено на 07.09.17 в 15:09
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47