Студенти поискаха нов закон за висшето образование

Снимка: архив

За изцяло нов закон за висшето образование настояват студенти, взели участие в дискусия организирана от Гражданско сдружение Лидери за европейско образование. 

На конференцията взеха участие студенти от почти всички университети в България. Те настояват за приемането на изцяло нов закон за висшето образование, както и за прозрачност при разходването на бюджетите на висшите учебни заведения и въвеждането на електронна система, чрез която да се заплащат семестриалните такси и таксите за общежитията. Кеазим Медев, организатор на дискусията, каза:

Ще се хвана аз за последната лекция, от която излизаме. Успяхме да кажем на студентите че са лъвове и, че трябва да започнат да живеят като такива и самото им поведение да се изгражда около такъв образ. Докато си мълчим, докато не правим нещата, които явно имаме възможност, тъй като конференцията я организирахме трима студенти, явно имаме възможност да правим такива неща - ами, няма да се случва нищо положително.

На конференцията не присъстваха представители на властта. Присъстваше единствено бившият министър на образованието Сергей Игнатов. Ето какво каза за "Хоризонт" професор Игнатов: 

Няма рецепта как да стане. Имаме добрия опит на разделение на властите. Има различни модели на разделение на властите, но така или иначе, трябва да се даде възможност, на първо време, поне тези университети, които искат да тръгнат по този път. 

БНР е медиен партньор на събитието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47