ГЕРБ пита ДАНС и прокуратурата дали президентската администрация нарушава Закона за класифицирана информация

Иво Христов
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ е изпратила сигнал до ДАНС и прокуратурата за евентуално нарушение на Закона за класифицирана информация от президентската администрация. 

От ГЕРБ смятат, че началникът на кабинета на президента Иво Христов е имал достъп до секретни документи във връзка с конкурса за изтребители, без да има право на достъп до класифицирана информация. Депутатът от комисията по отбрана Христо Гаджев заяви:

Или документите са четени и съответно има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме неинформиран президент, до който не са стигнали тези документи и той е взимал решения на база на непълната информация, която има. Защо началникът на кабинета не иска да изкара процедурата за допуск до класифицирана информация?

Още през юни от ГЕРБ поискаха президентът да отстрани Иво Христов заради липсата на достъп до класифицирана информация. В отговор от президентството посочиха, че законът за работа със секретни данни се спазва и Христов няма достъп до тях. До момента няма отговор на Президентството на днешните твърдения. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47