Албания няма да поставя пречки за гражданите, които искат да се самоопределят като българи

Валентин Радев очаква България да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство до края на 2018-та

Снимка: Добромир Видев

Албания няма да поставя пречки за гражданите, които искат да се самоопределят като българи. Това уверение е получил външният министър Екатерина Захариева от албанския си колега Дитмир Бушнати. Наскоро Албания прие закон, който не включва българското малцинство в признатите от Тирана общности.

На четиристранната среща на министрите от България, Македония, Гърция и Албания в Солун, вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че пасивният достъп до Шенгенската информационна система вече е  успех за страната ни:
Това е първа стъпка към членството. Знаете колко усилия костваше това. Радвам се, че и Евройският парламент го одобри. Силно се надявам по време на нашето председателство най-после България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство.

Вътрешният министър Валентин Радев очаква България да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство до края на 2018-та.
Много е важно да вземем информация за всички ония лица, които ни интересуват, но и това е достатъчно, че ние рано или късно догодина да ни приемат в Шенген. И тези държави трите, които досега поне обявиха, че все още се въздържат, Германия, Холандия и Австрия, да ги убедим.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47