Големите производствени райони в Северна Гърция опустяха

Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще участва в среща с ръководството на Стопанската камара на Северна Гърция. Стотици предприятия фалират, безработицата расте, а компаниите се изнасят в по-благоприятна данъчна среда - в България и Македония, коментират гръцките медии.

Големите производствени райони в Северна Гърция опустяха, съобщават от Стопанската камара. В областите Янина, Касторя, Родопи и Солун, които преди 10 години бяха мащабни индустриални центрове, са с фалирали компании от 22% до 63%, се посочва в проучането на Стопанската камара. Причините са "непосилните данъци и бюрокрация".

Медиите допълват шокиращите данни с коментари за масова миграция на гръцки компании към България, където данъците са логични, а пазарът на труда предлага квалифицирани специалисти.

Друга част от гръцките компании прехвърлиха производството си в Македония.

Безработицата в Северна Гърция е много висока, съобщават от синдикатите. Според техни данни, има райони с над 50% безработица.

Липсата на перспективи за работа принуди много гърци, предимно млади и квалифицирани, да търсят работа в съседна България или в страните от Централна Европа, посочват медиите.

Опозиционните партии остро критикуват правителството за растящата вълна на млади и квалифицирани специалисти, които напускат Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47