166 блока в София ще бъдат санирани цялостно

Снимка: БГНЕС

166 многофамилни жилищни сгради в София ще бъдат цялостно санирани. 50 от тях са финансирани от старата оперативна програма „Регионално развитие“, а останалите 116 от Националната програма за енергийна ефективност, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес провери изпълнението на един от проектите в район „Подуяне“.

10 са жилищните блокове, в които приключват дейностите по енергийна ефективност. Те се намират в столичните райони „Надежда“, „Кремиковци“ и „Подуяне“. В последния район три са сградите, които ще бъдат завършени съвсем скоро. Близо 200 пък са семействата, които ще се радват на нов облик както на сградите, така и на околното пространство. Стойността на ремонтините дейности в трите сгради в район „Подуяне“ е 2 млн.лв. 77 хил.лв. са отпуснати за облагородяване на околното пространство при трите сгради, заяви районният кмет на „Подуяне“ Ева Митова.

Макар Националната програма за саниране да започва трудно в София, сега тя се радва на все по-голям интерес, изтъкна Фандъкова:
И 70 сгради са в процедура за избор на изпълнител в почти всички райони на града. Отделно 36 сгради очакват районните кметове да обявят своите процедури. А Столичната община, по наше решение, поехме ангажимента да финансираме облагородяването на околните пространства, защото някакси не върви една хубава, красива сграда с лоши тротоари или зелени площи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!