Емил Караниколов: Да си отговорим на въпроса дали язовирите да имат различни собственици

Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

След като по-рано днес от БСП поискаха изслушване в парламента на четирима министри заради наводненията в Бургаско, пред депутатите се явиха министрите на вътрешните работи, на околната среда, на икономиката и на регионалното развитие.

Екипите на държавния надзор в момента проверяват видеозаписи на язовира, причинил бедственото положение в Бургаско и данните ще бъдат оповестени на обществеността, коментира в кулоарите на парламента икономическият министър Емил Караниколов. Той добави, че трябва да се обмисли нов вариант за стопанисване на язовирите у нас:

Общините - те нямат пари да извършат тези ремонти. Може би много сериозно трябва да се замислим, да се направи анализ дали язовирите трябва да имат различни собственици, защото все пак водата е изключително важен ресурс. Първо трябва да се направи категоризация - нещо, което не е правено, на язовирите. Много от язовирите са с едни насипи. Трябва точно и ясно да се формулира какво е язовир и може би да се мисли за една структура, която да ги управлява. Защото някои язовири, продавайки вода за електричество, концесии, генерират печалби, а други са абсолютно на загуба и трябва да се помисли за финансов ресурс за язовирите.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще внесе сигнал в прокуратурата заради наводненията от последното денонощие.

Може би, най-вероятната причина са вероятно тези дъждове, непознати от години в района. Правени са предписания, дали те са изпълнени - всичко това ще бъде изяснено от прокуратурата, която ще потърси причините за това бедствие. 

Министър Радев каза още, че до края на деня ще бъде отворен пътят Бургас - Средец.

Министърът на околната среда Нено Димов каза, че сериозно остава положението с новото депо за отпадъци на Бургас и девет общини:

В момента то не работи. Има частично компрометирана дренажна система. Не се наблюдава изтичане от тази дренажна система, но има сериозно свлачище, което трябва да бъде укрепено. С кмета сме в постоянна връзка  - господин Николов с оглед на това да решим проблема за отварянето на временни площадки за съхраняване на отпадъците в различните райони. Другият проблем, това е с пречиствателната станция в Езерово, която беше наводнена. В момента тя вече е в процедура на отстраняване и предполагам, че в рамките на днешния или следващите един-два дни ще възстанови работата си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Правителството отпуска 1 млн. лева на общините Бургас и Камено

Министерският съвет отпуска 1 милион лева на общините Бургас и Камено за подпомагане на пострадалите и възстановяване на щетите от наводнението, съобщи правителствената пресслужба.  В момента се извършва описване на щетите, като се очаква работата да..

публикувано на 26.10.17 в 14:06
Последици от потопа в село Черни връх, Бургаско

Д. Николова: След оценка на щетите в Бургаско България може да кандидатства за подпомагане от Фонд "Солидарност"

Еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стелианидис изрази съболезнования за жертвите на наводненията в Бургаско и заяви, че Европейският съюз наблюдава ситуацията у нас и е готов да окаже помощ на страната ни при необходимост. Той уточни, че..

обновено на 26.10.17 в 15:39
Жельо Бойчев

БСП поиска изслушване на министри заради бедствието в Бургаско

Парламентарната група на "БСП за България" настоява утре да бъдат изслушани четирима министри за наводненията, довели до жертвите в Бургаско. Жельо Бойчев уточни, че става дума за министъра на околната среда Нено Димов , на икономиката Емил..

публикувано на 26.10.17 в 13:08

В най-пострадалата от наводненията община Камено днес е ден на траур

В най-пострадалата община Камено днес е ден на траур заради смъртта на тримата души от селата Полски извор, Ливада и Равнец.  Почит към жертвите на бедствието беше отдадена в началото на сесията на Общинския съвет в Камено. На заседанието стана ясно,..

обновено на 26.10.17 в 12:06
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47