Гърция отбелязва "Денят Охи", който бележи включването на страната във Втората световна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С военен парад в Солун и с ученическа манифестация в Атина гърците отбелязват националния празник "Денят Охи".
Гърция е единствената страна в Европа, където национален празник е не края на една война,а нейното начало. С гръцкото "Охи" реално Атина се включва във Втората световна война.
С ученически манифестации в Атина и всички градове на страната започнаха тържествата за националния празник. В Солун  президентът Прокопос Павлопулос приема военния парад. Над града кръжат бойни самолети и въртолети в чест на празника. Държавният глава в обръщение към нацията призова за "единство". Въпреки студеното време, хиляди гърци излязоха да наблюдават парада и манифестациите. Гърците поставиха на домовете си националния флаг.
Министърът на отбраната Панос Каменос, заяви в реч пред военните сили, че спорът с името на Македония ще се реши само, ако всички лидери на парламентарните партии гласуват единодушно за предложението. При липса на консенсус - народът ще реши на референдум.
Плакати  из цялата страна напомнят за 28 октомври 1940 година, когато Гърция отговаря с "Не" на ултиматума на Мусолини за свободно преминаване на италианските войски през страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47