Военноапелативната прокуратура проверява отказа да се разследва одитът на ВМА

Снимка: БГНЕС

Военноапелативната прокуратура ще проверява законосъобразността на отказа на Софийската военно-окръжна прокуратурата да прекрати проверката по вътрешния одитен доклад на ВМА, заради констатиции в който оставка подаде здравният министър Николай Петров.

За първи път днес от държавното обвинение обявиха публично, че военни прокурори са проверявали съмнения за нередности в лечебното заведение по времето, когато то е ръководено от Петров. 

Докладът на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбраната е получен на 29 март и в него се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки, така и за реализиране на значителни икономии от страна на ръководството през проверявания период. В него, уточняват от прокуратурата, липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица. 

По проверката, приключила с отказ от образуване на досъдебно производство, са работили военен прокурор и следовател. След като военният следовател не открил данни за престъпление, на 7 юни военният обвинител я прекратява, изпраща постановлението на министъра на отбраната и на началника на ВМА. Жалба на отказа не е имало. 

По публикациите от последните дни ще се прави проверка на проверката, става ясно от съобщението на държавното обвинение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: Николай Петров може да се върне във ВМА

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов освободеният от поста министър на здравеопазването Николай Петров може да се върне във ВМА. Той може да бъде лекар във ВМА, но няма как да се върне на предишната си позиция, тъй като е..

публикувано на 31.10.17 в 15:25
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47