25 години затвор е присъдата на Стефан Станев, убил приятелката си Виола

| обновено на 03.11.17 в 15:11

25 години затвор е присъдата на Стефан Станев, който уби по особено жесток начин 29-годишната си приятелка Виола
Мъжът се призна за виновен и затова Софийският градски съд намали наказанието му с една трета.

От прокуратурата, откъдето настояваха за по-тежко наказание, обявиха, че ще протестират решението на Софийския градски съд.

Наказателният кодекс предвижда за убийство по особено жесток начин доживотен затвор. При самопризнание законът задължава съдът да намали наказанието в диапазона 20-30 години затвор. Толкова си самопредели и самият Станев, а адвокатът му Ивайло Юруков разказа, че месеци след убийството на Виола той не изпитвал никаква вина до момента, в който започнал да приема медикамент за хора с психични заболявания:

Той започва да се държи съвсем различно, много по-адекватно. Смятам, че осъзна наистина ситуацията и това, което е извършил, но първоначално не смяташе, че е извършил нещо лошо.

В съдебната зала се чуха шокиращи подробности около смъртта на 29-годишната Виола, както и около живота на подсъдимия. Адвокатът на Стефан Станев го описа като объркан млад човек, който от 16-годишен злоупотребявал с наркотици, а след запознанството си с Виола изпаднал в психоза и параноя.


Прокуратурата поиска възможният максимум след признаване на вина – 30 години и ще настоява за тях пред Софийския апелативен съд. Близките на Виола настояваха за доживотен затвор и разкритикуваха закона, от който се възползва Стефан Станев. Не приеха и извинението му:

Какво извинение? Стига, моля Ви се. Вие бяхте в залата. Това беше страшен актьор, който през цялото време, за досъдебното да не го коментираме. Там бяха страшни актьорски действия и други неща.


Покрай нейното убийство стана ясно, че бившата съпруга на Станев е подавала няколко сигнала срещу него. Всички те – до смъртта на Виола, са били неглижирани от прокуратурата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47