"Парадайз пейпърс": Гръцкият премиер Ципрас изрази готовност за пълни разкрития

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е замесена в разкритията на международния консорциум на разследващите журналисти "Парадайз пейпърс". Засега информацията, тиражирана в медиите е, че са фиксирани 254 транзакции от Гърция към офшорни фирми. Премиерът Алексис Ципрас изрази готовност за пълни разкрития по замесените гърци. Всички депутати в парламента в Атина настояват за публична информация на имената на участвалите в укриване на средства.

Министерството на финансите в Атина разпореди на Агенцията по контрол на приходите, която реално се занимава с разкрития по пране на пари, да разгледа всички връзки от Гърция и преди всичко произхода на парите. Премиерът Ципрас направи извънредно обръщение, в което ясно заяви, че разследването на гръцките власти ще се извършва с пълна прозрачност: Гърция има горчив опит. Сред основните причини да навлезем в дълбока икономическа криза, са действията на един облагодетелстван икономически елит. Той беше свързан с политическата система и този елит се бореше всячески да не плаща данъци.

Гръцките депутати настояват да се публикуват имената на всички, участвали в офшорните схеми. Според материалите в медиите, ако има участие на политици в машинациите по укриване на данъци, по всяка вероятност те ще са от предишни правителства на социалистите и консерваторите, управлявали Гърция повече от 20 години. Това дава коз в ръцете на Сириза, да притисне за пълни разкрития по случая, като по този начин атакува консерваторите, които все повече набират подкрепа сред гърците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47