Президентът връчи националното знаме на участниците в новата Антарктическа експедиция

Снимка: Български антарктически институт
Президентът Румен Радев връчи националното знаме на участниците в 26-ата Антарктическа експедиция.

Антарктида е важна за научните изследвания. България дава своят принос за опазване на бъдещето на планетата, посочи  държавният глава:

Някои може би все още се питат какво прави малка България в такова далечно място? Българските учени, подкрепени от българската държава, осъзнаха  още преди десетилетия огромната важност на този континент.

Тази година на българската изследователска база на остров Ливингстън ще работят и деветима чуждестранни учени, посочи професор Христо Пимпирев, директор на Антарктическия институт:

Тази година нашата база ще бъде световен научен център, защото ще работим по международни проекти, които са свързани с глобалните климатични промени. Това са колебанията в морското ниво, това води до наводнения, до урагани, сами го усещаме това, защото Антарктида е лакмусът на климата на Земята.

Първата група български полярници заминава за Антарктида след седмица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47