Лекарите в Гърция обявиха 24-часова стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция е обявена 24-часова стачка на лекарите в държавните болници. Протестна демонстрация ще се проведе пред парламента, а стачкуващите медици ще излязат пред всички болници. Обслужват се само спешни случаи.

Стачкуващите днес лекари коментират, че се задърбочава кризата в здравеопазването. След споразумение с кредиторите правителството внесе в парламента за гласуване пълна промяна както в заплащането на лекарите, така и в задължителните часове на труд.

От лекарския синдикат обвиняват, че вместо да се попълнят местата за медици в държавните болници, се увеличават часовете за работа. Седмична продължителност, която често достига 60 часа, поставя на риск качеството на обслужване на пациентите, предупреждават медиците. Те искат да се запази задължителната 24-часова почивка след нощно дежурство.

От лекарския съюз съобщават, че ако законът бъде приет днес, ще го атакуват по съдебен път и вярват, че исканията им ще бъдат постигнати. На много от държавните болници бяха поставени плакати "Повече средства за здравеопазването".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47