Президентът: Институциите работят усилено за въвеждането на електронно дистанционно гласуване

Снимка: БГНЕС

Институциите работят усилено за въвеждането на електронно дистанционно гласуване, но това е свързано със сериозни проблеми - да се даде техническа възможност на всеки да гласува, да се защитят неговите лични данни, да се защити тайната и честността на вота и да се избегнат всички опасности той да бъде манипулиран. Това каза президентът Румен Радев на конференция "Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха".


Според държавния глава развитието на технологиите поставят предизвикателства пред работата на институциите, които отговарят за изборите.
Има редица области, в които правната, техническа и технологична база закъсняват от динамиката на тези процеси. Нека да вземем защитата на прозрачността и честността на едни избори в съвременния свят на фалшиви новини и кибератаки. С дигиталния взрив на социалните мрежи вече заплахите са отвсякъде. В реално време те се развиват с голяма динамика и затова Централната избирателна комисия в България по време на избори работи с помощта на много други институции, но тя трябва да има повишен капацитет, за да може да бъде адекватна и да отстоява защитата на едни такива избори. Другият проблем е динамиката на движение на хора. Огромна част от българските граждани напуснаха страната. Те имат проблеми да упражнят правото си по Конституция на глас в едни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

До края на годината ЦИК прави три симулации на дистанционно електронно гласуване

От днес Централната избирателна комисия е домакин на 26-ата международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори в Европа. Форумът, който се провежда под надслов "Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха", е с участието на..

публикувано на 09.11.17 в 11:26
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47