"Бизнесът пита кмета" - сверяване на часовниците и нови идеи

Трета поред среща-дискусия от формата „Бизнесът пита кмета“ се проведе днес. Събитието се стреми да очертае проблеми и възможни решения между двете страни. Според данни на Института за пазарна икономика - София привлича 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП, изтъкна кметът Йорданка Фандъкова. Тя открои ниската безработица и висока заетост, а най-голям принос в икономиката на града имат стартиращите компании в ИТ сектора. Като важна подробност, тя очерта разширяването на Столичната общинска агенция за приватизация, която вече е и за инвестиции:

Същевременно директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева посочи, че правителството облекчава бизнеса с отпадане на документация на хартия и регистрационни режими, като цитира и конкретните числа. Тя прикани фирмите да бъдат по-активни в контактите, които институцията й осигурява за експорт чрез срещи с чуждия бизнес, който проявява все по-голям интерес към българските производители и доставчици на услуги.

Тема, която бе засегната по време на дискусията бе новата методология за определянето на таксата битови отпадъци. Въпросът за липсата на достатъчно паркинги, които да обхванат непрестанно увеличаващият се брой автомобили, също бе дискутиран. Тук Йорданка Фандъкова вижда решение в публично-частното партньорство за разкриването на подобни обекти. А предложение да започнат съвместни проверки за качеството на предлаганите тестени изделия в общинските училища и детските градини отправи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!