Специализираният наказателен съд отново не даде ход на делото за атентата на бургаското летище

И днес Специализираният наказателен съд не успя да даде ход по същество на делото за атентата на летището в бургаския квартал "Сарафово". Този път сред причините е промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, действаща от десетина дни. С цел да бъдат дисциплинирани страните и да се предотврати безкрайното връщане на дела, депутатите въведоха задължението стартът на процеса по същество да бъде предшестван от т.нар. "разпоредително заседание". На него трябва да се обсъди допуснати ли са в обвинителния акт съществени процесуални нарушения, налага ли се да се събират още доказателства.

Тъй като това е първото заседанието по делото "Сарафово" след 5 ноември, когато промените влязоха в сила, днес трябваше то да протече именно като разпоредително. Болен защитник обаче направи това невъзможно.

Повторният опит ще е на 19 декември, което означава, че процесът за атентата, при който преди повече от пет години загинаха петима израелски граждани, българинът Мустафа Кьосов и пострадаха близо 40 души, може да започне по същество най-рано в средата на януари догодина. Очакванията са дотогава и израелският адвокат на пострадалите и на наследниците на загинали при взрива да е получил права да ги представлява пред българския съд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47