Осем души са обвинени за трафик на мигранти от Турция до Австрия

Снимка: БГНЕС
Осем души са обвинени за трафик на мигранти от Турция до Австрия. Шестима от тях са задържани за 72 часа, а утре Специализираният наказателен съд ще решава дали да ги остави за постоянно в ареста, съобщиха от прокуратурата.

В групата има и двама пакистанци. Маршрутът, по който се прекарвали мигрантите, бил България – Румъния – Унгария до Австрия. Именно обезпечаването на придвижването на чужденците до крайната точка на пътуването им отличавало тези група от другите, задържани досега, отбелязват от спецпрокуратурата.

Желаещите да пътуват на Запад били набирани от двамата пакистанци, обикновено в Турция, измежду пакистанци, афганистанци и иракчани. Българи ги посрещали на "зелена граница" и ги превозвали и настанявали в София, във Видин и в Лом. После с лодки чужденците били прекарвани през Дунав. На румънска земя ги поемали други българи и ги откарвали до следващата "зелена граница" – тази с Унгария. Оттам, но вече с коли с чужди номера, мигрантите продължавали за Будапеща и после до Австрия. Цената е между 4 и 6 хиляди евро на човек, като всеки отрязък от маршрута си имал тарифа.

Двама от членовете на групата за трафик на мигранти са на свобода. Единият, защото е в тежко здравословно състояние, а другият се издирва с европейска заповед за арест.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47