Служителите на затворите излязоха на протест

| обновено на 16.11.17 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Служителите от Централния софийски затвор протестираха пред сградата на затвора срещу недостига на средствата за системата в бюджета за догодина. От Министерството на правосъдието определиха исканията на надзирателите и служителите от Съдебна охрана като справедливи. 


20-процентно увеличение на заплатите, изравняване на допълнителните възнаграждения за специфични условия на труд с тези на полицаите, попълване на незаетите щатове в затворите и арестите и подобряване на битовите условия. Това са основните искания на надзиратели и съдебна охрана. От тях  - в Бюджет 2018, частично е отразено само това за заплатите, но увеличението е 5-процентно. 

От правосъдното министерство имат надежди, че между първо и второ четене ще има благоприятно развитие и по искането за изравняването на парите за условия на труд в целия сектор сигурност. 
Ако това се стане - предупреждението на Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите 
Ако не бъде намерено финансиране и нашите искания за поредна година не бъдат чути, пристъпваме към организация на протестни действия от началото на председателството на ЕС с всички синдикално-представени организации в страната, защото в целият сектор "Сигурност" положението е едно - пари няма.
и коментарът на заместник -правосъдния министър Николай Проданов:
Аз не се притеснявам от факта, че нашите служители протестират. Това е в рамките на функционирането на една демократична държава. Да има протести по време на нашето европредседателство, това не би било нещо страшно и извънредно и нещо, което трябва извънредно да се притесняваме.


Служителите на съдебната охрана и ареста в Хасково се включиха в националния символичен протест на надзирателите, като поставиха върху униформите си трикольорни ленти. Исканията им са за финансово обезпечаване на дейността на главните дирекции “Изпълнение на наказанията” и “Охрана”. Те настояват за достойни заплати, както и за допълнителните плащания, равностойни на служителите на МВР.

Междувременно служителите на затворите в Стара Загора, Бургас и Варна, обявиха, че подкрепят протеста на колегите си в столицата и готвят протестни акции през следващите дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47