Символичен протест на учените от БАН със спускане на черни знамена от всички сгради на Академията

| обновено на 30.11.17 в 09:56
Снимка: БГНЕС

Над 100 души се събраха на протест пред сградата на БАН, където бяха спуснати черни знамена. По този начин учените изразяват недоволството си от предвиденото недостатъчно, според тях, финансиране на БАН за следващата година и ниските им заплати.

Учените предупредиха, че ако това отношение на държавата продължи, Академията е обречена да затвори врати, младите учени масово напускат страната.

Тази държава очевидно не разбира, че науката е нещо важно. Мен просто ме боли сърцето, като гледам колко млади хора напускат страната. Ние навънка вече имаме повече учени, отколкото в България. Заплатите в БАН са мизерни. Този бюджет е по-нисък, отколкото беше преди десет години.

В обръщение работещите в Академията оцениха бюджетната субсидия за 2018 г. като ликвидационна.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН, каза пред "Хоризонт", че работещите в Академията са готови за масови протести като шествия и митинги. Тя определят бюджета като ликвидационен:

Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното Общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47