Дърва за огрев…

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В представен тези дни в Брюксел доклад, именуван „Борба с престъпленията срещу природата в Дунавско-Карпатския регион” на Програмата на ООН за околната среда се подчертава, че незаконната сеч застрашава биологичното разнообразие в района, оценен като „Зеленото сърце на Европа”. Изрично е цитирана България. Основният проблем е незаконната сеч на едни от последните вековни горски масиви, оставали на континента. Друг въпрос, вече на наша почва е дали и т.нар. законна сеч е, както се казва, целесъобразна. И по-точно за кои.
В България горите осигуряват близо 4 млрд. куб. метра ресурс от чиста вода. Това е над 85% от водния оток, ако се ползва езикът на специалистите. В тях се съхраняват над 80% от защитените растения и близо две трети от застрашените от изчезване животни.
Сечем близо 7 млн. кубика дърва. Близо една трета, по български отчети, незаконно. С риск да се повторя, останалите две трети са унищожени, като са спазени сегашните нормативни документи. Както се казва, удобните за нашите хора, нормативни документи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!