Обстановката в най-засегнатите области след проливните дъждове постепенно се нормализира

Код за обилни валежи е в сила за Смолян, Кърджали и Хасково

| обновено на 03.12.17 в 13:47
Снимка: Радостина Чернокова

Предупредителен оранжев код за обилни валежи е в сила за днес в областите Смолян, Кърджали и Хасково.

Обстановката в най-засегнатите области след проливните дъждове постепенно се нормализира - отчитат от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”.

Все още е в сила бедственото положение в община Смолян. Няма бедстващи хора, но ситуацията остава критична. Затворени са пътищата към селата Стикъл, Киселчово и Мугла.

Все още има опасност на места река Черна да излезе от коритото си - потвърдиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Затворени са пътищата към селата Стикъл, Киселчово и Мугла заради свлачища. Техника разчиства и пътищата за селата Гела и Горово, които са частично затворени. Няма жертви и бедстващи хора. Всички екипи на Кризисния щаб са на терен и разпределени по критичните места. От администрацията призовават гражданите при възникнали проблеми да подават сигнали на дежурния в общината на телефон 03-01-67-625. Заради бедственото положение в Смолян пристигна заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.
 

На брифинг, в който участваха областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и директорите на полицията и пожарната в областния град, заместник- министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов заяви:
 
Агенция "Пътна инфраструктура" почиства своевременно получилите се свлачища и срутища по района. Слава Богу, реките се бяха повишили снощи до критично ниво, но в момента те не са в такова, тъй като тука водосборът е твърде голям при силен валеж, но така или иначе пък оттокът надолу е също е добър и голям и в момента обстановката е спокойна.

Ние се събираме постоянно, оценяваме ситуацията и там, където е нужно, изпращаме повече екипи, наши патрули да наблюдават застрашените места с една-единствена цел - да изведем хора, ако се наложи, да помогнем на отдалечените села, за да се спасят човешки животи. Такава опасност засега няма, подчертавам. Не бива да се създава паника в населението, защото очакват се 30-40 литра на квадрат в следобедните часове, което не е чак толкова много и не би могло да доведе до преливане на язовири и реки.

Докато не спре дъждът, няма да бъде отменено бедственото положение в Смолян - обяви кметът Николай Мелемов.

Ситуацията в областта към момента е спокойна, каза областният управител Недялко Славов:

Вече в отворен пътят към селата Кестен и Жребево в община Девин. Единствено достъпът до село Водни пад все още не е, но река Триградска се оттича, предполагам, че в следващия един час ще имаме достъп и до там.

Най-критично на територията на областта е положението в община Смолян. Към Киселчово достъпът е прекъснат, сравнително голямо свлачище има между Широка лъка и Стикъл.

Най-сериозно е положението е със село Мугла, където огромно свлачище е затворило пътя. Горските и частни форми работят по разчистването му, но никъде няма бедстващи хора, заяви  Николай Мелемов:

Тази превантивна мярка, обявяването на бедствено положение, беше необходима, за да има спокойствие за гражданите, да има възможност при необходимост веднага да се мобилизират всички държавни и частни дружества и фирми.

Няма място за паника. Всички критични точки се наблюдават постоянно.

В Благоевградско пътят Гоце Делчев-Сатовча-Доспат е сериозно подкопан от проливните дъждове. Двата опасни участъка са в отсечката за Вълкосел и в момента се ограничават със сигнални ленти, каза за "Хоризонт" кметът на общината Aрбен Мименов. По трасето на пътя са се образували и огромни локви от обилните дъждове.

Силно се е активизирало свлачището в село Плетена, за чието укрепване от две години се чака финансиране. Има пряка опасност за най-близката къща, в която живее семейство пенсионирани учители. Очаква се решение дали хората ще бъдат евакуирани.

Като цяло в област Благоевград ситуацията се нормализира. Слаби валежи има само на отделни места, предимно в планинските райони.

За много щети по местната инфраструктура съобщава кризисният щаб в кърджалийската община Кирково. Подкопан е мост на пътя Бенковски - село Китна, активизирани са стари свлачища, срутена е необитаема къща, застрашени от пропадане са още 4 сгради, наводнени са мазета в село Подкова. Заради паднал електрически стълб, подаването на ток към село Горски извор е чрез генератор. Рязко се е покачило нивото на реките Арда и Върбица, които на места излязоха от коритата си.

Заради паднал електрически стълб, подаването на ток към село Горски извор става чрез генератор. Драстично е повишено нивото на реките Арда и Върбица, които на места излязоха от коритата си.

72.5 литра на квадратен метър е отчетеното количество дъжд през последното денонощие в района на стамболовското село Долно Ботево - най-много за цялата Хасковска област. Въпреки това, по данни на областната администрация, обстановката в региона е спокойна и няма сигнали за проблеми, свързани с дъжда.

По данни на МВР към този час обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци.

Нивото на река Марица край Пазарджик се е покачило с 30 см, след падналите валежи. С 5 см се е повишило и нивото на река Тополница. 

При реките в родопската част на областта се отчита дори леко понижение на нивата. Водоемите са също в норма, тъй като, въпреки прогнозите, обилни дъждове в района не са регистрирани.

Трети ден по-голямата част на Велико Търново няма парно отопление. Подаването на топлоенергия спря заради пробив в един от магистралните топлопроводи. "Дървена ваканция“ за училищата и детските градини няма да има, защото учебните заведения са на алтернативно отопление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47