София взема мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от автомобилите

Снимка: БГНЕС

Столичната община ще въведе мерки, с които да намали замърсяването на въздуха с прахови частици от автомобилния трафик. Строителните машини и товарните автомобили, които навлизат в Зона 1 и Зона "Център", допринасят най-много за отделянето на фини прахови частици, съобщи заместник-кметът на Столичната община Йоана Христова:

Ще предложим да се вдигне таксата - за онези, които са с максимална маса над 4 тона на 120 лева за месец, а за онези които са над 30 тона - на 150 лева на месец. Да бъде въведена и такса за работа на строителни машини в Зона "Център" и в Зона 1.

Друго намерение е да се увеличи двойно таксата за паркиране в синята зона, когато автоматичните станции отчитат превишение на нормите за замърсяване с прах:

Разрешаване на безплатно паркиране до изчерпване на местата в буферните паркинги при използване на градски транспорт - това нещо всеки ще може да го удостовери с всеки един от превозните документи, обясни заместник-кметът на София Йоана Христова. Тя цитира данни, според които около 60% е приносът на транспорта към замърсяването с фини прахови частици на територията на Столичната община, а 40% -  на битовото отопление, което в зимния период води до големите превишения.



Мерките за подобряване качеството на въздуха ще бъдат обсъдени в комисиите на Столичния общински съвет. Част от тях засягат и публичния транспорт в столицата, чрез изискването всички автобуси, движещи се в  Зона "Център" и в Зона 1 да са със сертификат "евро 6". Това отговаря на намеренията на общината за подмяна на градския транспорт с екологично щадящ такъв, обясни Йоана Христова, като допълни, че София си е поставила амбициозната цел до 2019 година да има пълна подмяна на автотранспортния парк. Предлагаме също с еднократен акт да бъде оптимизиран трафикът по сметоизвозване в Зона "Център" през зимните месеци, отбеляза заместник-кметът. 

Предвиждат се и специални мерки за ограничения, когато има прогноза за превишения на концентрацията на фини прахови частици. Например, ако превишението е  от 51 до 100 микрограма на кубичен метър, ще се призовават гражданите да не ползват личните си автомобили, а от отопляващите се на твърдо битово гориво, които могат да преминат на алтернативно гориво, да го направят в периодите с превишения в нормите. При концентрация на прахови частици от 151 до 200 микрограма на кубичен метър се предлага двойно да бъде увеличена таксата за паркиране в синята зона. При прогноза за превишение на нормите на фини прахови частици над 200 микрограма на кубичен метър ще има допълнителни мерки - сред тях е и предложението за т. нар. "зелен билет" за градския транспорт на цена от 1 лев, който да важи за целия ден.  Предвидени са  и промени в националното законодателство, които да позволят и да подпомогнат прилагането на мерките за повишаване качеството на атмосферния въздух. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47