Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Жените във властта бият мъжете с 3 на 2 по доверие", пише вестник "Труд". Проучване на общественото мнение показва, че на челни места са президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов и вицепрезидентът Илияна Йотова. 
"Търговци пробват да вдигнат тока заради загуби за 70 млн. - бизнесът недоволно скочи", съобщава вестник "24 часа". По информация за изданието от източници в енергетиката през 2016 г. голямо количество е било пренасочено от свободния към регулирания пазар, за да се избегне режим на тока. От това обаче търговците на ток са загубили минимум 70 млн. лева. Част от компаниите поели тези загуби като са увеличили капитала си. Други обаче не го направили и се опитвали да компенсират сега като вдигат цената, посочва още изданието.
"Информатиката, завършена в Софийския университет, носи най-висок доход", съобщава в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изводите от 7-ото издание на рейтинговата система на университетите в България показват, че приближаването на висшето образование до нуждите на пазара на труда продължава за втора поредна година. 
Безработицата сред висшистите намалява, заплатите им нарастват, като все повече от тях си намират работа по специалността. Все още обаче системата не може да се справи с един от сериозните си дисбаланси - огромната разлика в качеството на образованието, предлагано от различните вузове в еднакви специалности. 
Така например информатиката в Софийския университет "носи" на завършилите тази специалност близо 3500 лв. заплата, докато студентите информатици в Шуменския университет могат да се надяват на едва 900 лв., допълва вестник "Сега".
"Монитор" допълва по темата, че държавният прием в 15 професионални направления ще бъде прекратен в различни университети. Това са предимно направленията, за които е не имало търсене, като „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“, съобщил образователният министър Красимир Вълчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47