Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Бизнесът е умерено оптимистичен за предстоящата година", съобщава "Капитал дейли". По данни на традиционното анкетно проучване на Българската стопанска камара около една трета от компаниите ще наемат нови хора, а над половината имат намерение да вдигат заплати. Делът на компаниите, които очакват догодина икономиката да расте, се увеличава от 37% през 2016 година до 41 на сто. Същевременно тези, които очакват забавяне, намаляват.

Повече мениджъри твърдят, че има подобрение и на бизнес климата. Допитването на Стопанската камара показва обаче и една тревожна тенденция - увеличава се усещането за нарастваща корупция и престъпност, посочва "Капитал дейли".

Това е и заглавието на първата страница на вестник "Сега". Изданието допълва, че според 58.2% от участниците в проучването е нараснала корупцията, а според 50.6% - престъпността. През 2017 г. регулаторната тежест продължава да е висока, а сивата икономика не е намаляла съществено. Така усещането на фирмите съществено се разминава със заявките на властта за намаляване на сивата икономика и с широко рекламираната офанзива срещу хилядите регулаторни режими, допълва изданието.

"1735 са услугите в каталога на онлайн държавата", отбелязва вестник "Монитор".  От справката в Административния регистър става ясно, че от различните агенции и комисии най-много електронни услуги предоставя НАП - над 130 броя: от плащане на данъци, през подаване на данъчни декларации, до различни справки. Сред министерствата първенец е отбраната, следвана от МВР, допълва "Монитор".

Вестник "Труд" пише, че "почти 10 милиона лева е платила Швейцария на екологичен лобизъм в България. Така в продължение на година са стопирани всички планове за развитие на ски-туризма в страната, явяващ се конкуренция на алпийската държава". Швейцарците, пише всекидневникът, финансират български неправителствени организации, които да оказват натиск върху правителството да променя закони и нормативни актове в интерес на организирани от тях дейности.

"Фаворит за купувач на ЧЕЗ у нас е фирма санираща Пазарджик и със загуба от 11 хил. лева загуба за 2016 г.", пише вестник "24 часа". Всекидневникът коментира, че Пазарджик се е превърнал в център на енергетиката в България, след като се е оказало, че втори фаворит за бизнеса на ЧЕЗ у нас е свързан с града.

„Сметките за парно ни попариха", пише "Телеграф". Проверка на изданието показва, че с 40-50% са по-високи ноемврийските сметки за парно и топла вода в сравнение с миналата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47