Близо 70% избирателна активност на изборите в Каталуния

Близо 70% достигна избирателната активност на днешните регионални избори в Каталуния няколко часа преди затварянето на урните. Засилено полицейско присъствие и дълги опашки белязаха вота.

Той е ключов за бъдещето на региона, чиято автономия беше отнета през октомври от испанските власти заради обявената независимост. Гласуването преминава без сериозни инциденти. Изборните секции затварят в 21,00 ч българско време.

И сепаратистите и привържениците на Испания се опитаха да привлекат възможно най-много привърженици пред урните.

Ориол Жункерас, лидерът на Републиканската левица, която се очаква да получи най-много гласове, подаде своята бюлетина от затвора.

Заместничката му, каталунската „Желязна лейди“ Марта Ровирас, припомни референдума за независимост:

Да се надяваме, че ще победи демокрацията и че ще има масово участие, както беше на 1 октомври.

Това не са нормални избори, каза от Брюксел бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон. Бившият председател на регионалния парламент Карме Форкадел допълни:

Това не са нормални избори. Има много кандидати, които не могат да гласуват. Каталунците никога не сме се страхували от урните и ще ги напълним с бюлетини.

За масово участие призоваха и партиите, които искат оставане в Испания. Сред тях най-голяма подкрепа в Каталуния има либералната „Сиудаданос“ (Гражданите). По този въпрос техни съюзници са управляващата в Мадрид консервативна Народна партия и опозиционните социалисти. Те са представяни в Каталуния от Мигел Исета:

Мисля, че сме на път да разрешим проблемите. Във всеки случай, ще приемем всеки резултат от гласуването и ще работим с другите партии, за да възстановим Каталуния, да постигнем повече самоуправление и по-добро финансиране.

Още преди края на изборния ден изобилстват прогнозите  за трудни преговори за правителство. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47