Синдикатите в МВР излизат на протест на граничните пунктове у нас

| обновено на 22.12.17 в 10:40
Протест на полицаи
Снимка: БГНЕС

Главната дирекция "Гранична полиция" отбелязва 130 години от създаването си. Въпреки празника на осем гранични пункта в страната ще има протест. По-рано Валентин Попов посочи местата, където ще има протести днес:

Елхово, Варна – в близост до КПП "Варна" – пристанище, в Русе, в Сливен. Като говорим за гранични пунктове – "Дуранкулак", "Илинден", "Кулата", "Станке Лисичково", "Стрезимировци" – с присъствие преди зоната за контрол, без по никакъв начин да се пречи на трафика или на дейността на граничните пунктове – това да стане много ясно.

Три от протестите са в Благоевградска област. Първият протест, обявен за 11.00 часа, е на граничния пункт с Република Македония "Станке Лесичково", който е и работното място на председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Очаква се между 20 и 30 служители от "Гранична полиция", Областната дирекция на МВР и регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" да се съберат преди зоната за граничен контрол. Организаторите подчертаха, че демонстрациите няма да пречат на движението, нито ще затруднят работата на граничните пунктове, тъй като протестират само служителите, които не са на работа. За 11.30 ч. са насрочени протестите на граничните пунктове с Гърция "Кулата" и "Илинден".

От  12.00 до 12.30 часа сливенските полицаи ще излязат на символичен протест пред сградата на Районното управление в града в подкрепа на исканията на колегите им от „Гранична полиция“. Това съобщи за „Хоризонт“ Свилен Радков, ръководител на местната синдикална организация.

Очаква се към протеста да се присъединят и служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", "Следствени арести", "Съдебна охрана", "Пожарна безопасност и защита на населението" и Областната дирекция на МВР, съобщи местния синдикален лидер Свилен Радков. Той коментира, че изяло се присъединяват към исканията на колегите си от "Гранична полиция" за достойно заплащане. Радков увери, че протестиращите няма да възпрепятстват работата на колегите си в Районното управление.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира решението за протести така:

Имат право – протестират. Ние слушаме внимателно и с което можем, се съобразяваме с него. За да има протести, за да има двама души отвън, това означава, че има някакъв проблем. Дали е голям, дали може да бъде решен, кога може да бъде решен – аз се стремя да ги чуя и да се опитаме с колегите ми да намерим някакво решение.

От Синдикалната федерация припомнят, че нито едно от основните им искания не е изпълнено от политическото ръководство на министерството – 15-процентно увеличение на заплатите, спешен ремонт на сега действащия и подготовката на изцяло нов закон за МВР. Подписаната преди два дни Декларация на съгласието, добавените 50 милиона в бюджета на ведомството да се разпределят по равно на всички не е решение на проблема с опасно ниските възнаграждение в МВР, категорични бяха синдикалистите, които настояват за промяна в механизма на изчисляване на възнагражденията.

Ако не се постигне разбирателство, след Нова година, когато страната ни поема Европредседателството, синдикатите в МВР не изключват протести пред НДК. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В. Попов: Ако няма развитие по исканията ни, излизаме на протест в началото на европредседателството ни

Протести на служители в МВР ще има в няколко града. Това обяви председателят на Синдикалната организация на служителите на МВР /СФСМВР/ Валентин Попов в интервю за предаването „Преди всички“. Протест ще има в Елхово, където е Регионална..

публикувано на 22.12.17 в 08:01
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47