Кристиан Вигенин: Ще искаме справка за средствата, похарчени за Европредседателството ни

В рамките на тези шест месеца ние ще имаме шест важни събития в парламента, които са фокусирани върху приоритетите на Българското председателство и се надяваме чрез тях, от една страна, да постигнем по-голяма видимост, а от друга страна, да подчертаем и ролята на парламентите като пряко избрани, легитимни представители на европейските граждани, защото в България ще се съберат представители от парламентите от различни комисии на целия ЕС и това е повод и възможност заедно с тях да насочим вниманието точно по тези теми. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ председателят на Комисията по европейските въпроси Кристиан Вигенин.

По думите му, българският парламент ще има задачата да следи и да коригира, когато е необходимо, начина, по който се води Европредсетелството ни: През този период министрите ще информират ресорните комисии и съответно парламента за напредъка по изпълнението на Българското председателство, а съответно да бъде информирано Народното събрание за заседанията на Европейския съвет. Това е начинът парламентът да контролира изпълнението на приоритетите. Ресорните комисии и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще следят този процес както от гледна точка на ангажимента към ЕС, така и какво се случва в България.

Вигенин посочи още, че ще поискат справка за това какви средства са похарчени във връзка с Европредседателството ни до края на 2017 година и какви предстои да бъдат похарчени: Това е част от съществената дейност на парламента – да контролира използването на средствата.

Председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова посочи, че по време на Европредседателството, на първо място, трябва да бъде европейският дневен ред и програмата на ЕК за съответния период: Нека да не смятаме, че нашият парламент, като национален парламент, има голяма роля в контрола над работата по самите досиета. Приоритетите, които са заложени, не са шестмесечни, те са доста по-дългосрочни. Някои от тях идват от Естонското председателство, преминават през Българското и ще преминат и в Австрийското и Румънското. Естествено ще има и досиета, които ще бъдат финализирани и също така успехът на едно председателство се мери по това колко от чувствителните досиета могат да бъдат финализирани по време на съответното председателство, също така и по какъв начин ние – политиците бихме могли да се сработим с администрацията, която движи тези процеси.

Тя посочи, че по време на Българското председателство ще бъде финализиран въпросът с директивата за командированите работници.

По отношение на Брекзит, Грозданова коментира: Нашата работа ще бъде да запазим максимално възможността за кохезионна политика и за солидарно разпределение на парите. Естествено ще бъдат по-малко, за България и вноската ще бъде по-голяма, но не очаквам процентно да бъде непосилна, така че  ще имаме съответното разпределени между държавите-членки на този финансови ресурс, който ще загубим, след като Великобритания напусне.

Според Вигенин бюджетът трябва да се компенсира, като се търсят варианти като по-сериозни собствени източници на европейския бюджет: Този разговор тепърва започва и няма да завърши нито с нашето Председателство, нито с решения, които ще бъдат взети по следващата финансова рамка. Вторият въпрос обаче е каква ще бъде кохезионната политика, по какви правила ще се реализират проектите в подкрепа на изоставащите региони. Това са теми, по които България трябва да има ясна позиция. 

Грозданова посочи, че ратификацията на договора за приятелство с Македония ще влезе за разглеждане в залата на Народното събрание в края на месеца, след като бъде обсъден в ресорните комисии. 

Интервютата на Силвия Великова с Кристиан Вигенин и с Джема Грозданова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45