Протестиращи: Не искаме Пирин да стане като Черноморието

| обновено на 04.01.18 в 20:38

Протести срещу изграждането на втори лифт в Банско и промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" се провеждат в София и десет града в страната. 

В столицата шествието на стотици природозащитници, които тръгнаха от НДК по бул. "Витоша", стигна до Президентството и Министерския съвет. В момента движението към булевардите "Дондуков", "Цар Освободител" и "Тодор Александров" е блокирано от събралите се пред бившия Партиен дом.

Според недоволните кабинетът на практика е позволил строежи върху 48% от територията на парка. По-рано екоминистърът Нено Димов уточни, че става въпрос за направа на спортни съоръжения и съпътстваща ги инфраструктура, а не на хотели. Зелените активисти обаче са непреклонни, че решението ще доведе до изсичане на вековни гори в парка. 

Решението е в нарушение на 4 закона и тук не става дума само за опазване на природата, а за опазване на реда в държавата - заявиха от WWF България. Природозащитниците искат оставката на Димов. 

Министър Димов не дава отговори на важните въпроси - смятат протестиращи в София, според които втората кабинкова линия е само повод за промяна в нормативната уредба, която ще доведе до застрояване на парка. 

Протестиращите във Велико Търново излязоха на нерегламентирана демонстрация, заради което полицията им написа актове. 

Туризмът е достатъчно добре развит, за да унищожаваме всичко. Разбирам и хората, които преживяват от това, но сигурно има други начини, за да не бъде унищожавана гора - заяви един от протестиращите в Старопрестолния град:

Най-вече съм отвратен от алчността на българина, който казва: Майната му на природата, важното е аз да си направя парите. Банскалии искат да направят нещо, каквото стана по Черноморието.

Аз лично не подкрепям български национален парк да бъде даден на офшорка, която дори не си плаща данъците в България - допълни жена, излязла на демонстрацията.

В региона тази вечер протест имаше и в Свищов.

Протестиращи срещу решението за Пирин в Стара ЗагораСтотици недоволни излязоха и пред общината във втория по големина град в страната - Пловдив.  Близо 300 пловдивчани преминаха по централната пешеходна улица с плакати и скандирания "Искаме природа, не искаме бетон".  

Пирин не е планина само на Банско и Добринище, а на цяла България - заяви недоволна жена в града под Тепетата.  

Познаваме ценността на Пирин и той е нещо като Ноев ковчег, в който са съхранени видове, които не се срещат вече никъде другаде по света. Някои от тях са образувани там и няма как по какъвто и да било начин, ако това нещо бъде разрушено, да бъде компенсирано. Точно затова Националният парк е режим , в който е забранено строителството. и затова аз съм тук да поискам оставката на Нено Димов.

Естествено е, че хората ще искат просперитет, но в крайна сметка рано или късно това ще доведе и за тях до не чак толкова щастливи събития, защото когато те изгубят тази природа, на какво ще разчитат.

100 души се събраха на протеста срещу решението за Пирин пред Областната управа в Стара Загора

Срещу застрояването на Пирин се обявиха и дупничани, които се събраха тази вечер при фонтаните на централния пл. "Свобода"

"Пирин не е капама, а правителството не е сервитьор, за да я сервира", "Спасете Пирин за децата ни", "Сега е Пирин, следващото ще е Рила"  - такива плакати носеха недоволните в Дупница. Планинарят Николай Табаков поясни:

Играем граждани срещу мафията. Борим се, много е трудно. Просто много е трудна борбата срещу мафията. Трябва да се борим., Не трябва да се оставяме като повечето да сме безучастни и да не ни интересува съдбата на нашите деца. Те ще си направят далаверите - дали в Пирин, дали в Рила, обаче вие какво ще оставите на вашите деца? Прецакани планини. Аз не искам да е така. 

Русенци също протестираха срещу решението на правителството за строителство на територията на Национален парк "Пирин". Те носеха плакати с лозунги и рисунки на защитени животински видове, чийто дом е на територията на  Пирин. Ето как протече протестът на близо 500 километра от планината:

Защо само Пирин трябва да се развива? Къде е Боровец? Защо не се развиват пистите на Боровец? Защо не се оправят лифтовете на Витоша, за да се използва Витоша? Има достатъчно възможности за спорт в България. Нека не се унищожава една запазена природа, това е все пак един национален парк, това е все пак природно богатство, каза една от недоволните там.

Това е изключителна държавна собственост, на която и русенци сме собственици, както и банскалии, допълни друг участник в протеста в Русе.

Искаме да се спре със спекулациите, че вторият кабинков лифт ще реши всички проблеми, каза Владимир Димитров от "Зелена Странджа", който беше на протеста в БургасИскаме Пирин да остане действена планина, каквато е в момента. Много неместни хора целят да се облагодетелстват от природата на Пирин.

Такъв протести срещу строителните апетити в планината ще има докато се вземе адекватно решение от ресорното министерство, са категорични още недоволните в морския град. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47