Деца от цялата страна дадоха старт на Българското председателство на Съвета на ЕС

| обновено на 06.01.18 в 16:09

Над 300 деца от цялата страна дадоха старт на детското откриване на първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Детският уъркшоп бе открит от министър Лиляна Павлова и еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Министър Павлова посочи колко е важно детското събитие:

Децата са нашия заряд, нашият капитал, нашето бъдеще, децата са нашата гордост.  Вярвам, че всички ние, през тези прекрасни млади деца, даваме най-добрия, най-истинския старт на Българското председателство, защото ЕС, България като част от ЕС, неговото бъдеще - това е бъдещето за тези деца, но и бъдещето, което тези деца са.

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел коментира, че обучението на децата и развитието на техните възможности в новите технологии означава и сигурност в киберпространството:

Благодарение на новите технологии, благодарение на младите хора на България, Председателството на България ще бъде успешно. По този начин ние показваме най-хубавото ни в Европа и в света.


Детското европредседателство започна с поздрава на робот и намигване на котешки очи от неговия дисплей.  В десет работилнички децата програмират, учат се да работят с различни програми и дори сами създават електронни игри. Малкият Йоан вече е разработил приложение за мобилен телефон, което предлага: Урок за свирене на химна на ЕС  - симфон от осем ноти.
13-годишният Мариел Кафеджиев раздава електронни платки, които се поставят на китката на ръката: Тези светодиоди (могат) да изписват текстове, да правят формички, могат да предават радиовълни.
Еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че по време на Българското европредседателство ще се водят ключови преговори с акцент киберсигурност: 
Днес 80 процента от кибератаките се дължат на човешка грешка - непознаване на част от нещата, случващи се в Интернет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47