Христо Илиев: Сред гражданското общество ври и кипи, общината да реагира бързо

Снимка: БГНЕС
Пореден ден с превишаване на стойностите на замърсяване с фини прахови частици се наблюдават във всички квартнали в столицата. Системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Според агенцията, причина за превишенията на средноденонощната норма за финни прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Мръсният въздух обаче породи сериозни притеснения у гражданите и съответно насочи вниманието към мерките, които прилага Столичната община за справяне с проблема. Пред БНР заместник-кметът по екология Йоана Христова подчерта, че мерките трябва да се разглеждат като съвкупност, като конкретното прилагане на някои от тях (като въвеждането на „зелен билет“ от цена 1 лв. на ден за градския транспорт; увеличаване на цената за синя зона, ограничаване на движението в центъра) трябва да бъде гласувано от Столичния общински съвет. Йоана Христова допълни, че гражданите се информират за стойностите на замърсяване чрез две системи:

Едната система предоставя информация в реално време - почасови стойности от станциите на ИАОС. Обръщам обаче внимание, че почасовите стойности не са регламентирани нито в българското, нито в европейското законодателство. Т. е. когато говорим за превишения следва да гледаме средно денонощните стойности, т.е. това е усреднено за 24 часа.

Паралелно със системата на Изпълнителната агенция по околна среда, гражданската мрежа "Еър бг" прилага собствено измерване на въздуха, като предоставя данни в реално време.

Тази инициатива показва, че хората осъзнават колко сериозен е проблемът, посочи Христо Илиев от сдружение „Спаси София“:

Нормите за замърсяване на въздуха са до 50 микрограма на кубен метър. Тези норми са превишени многократно. Вчера дори видях една стойност от 2000 микрограма на кубичен метър, което е повече от скандално. Другото притеснително е, че общината не само, че не съобщава за тези проблемни стойности - точно обратното, на сайта на БАН, където толкова време общината се хвалеше, че ще има прогнози за това колко ще е замърсен въздуха в следващите дни, всъщност всичко е "в зелено", очаква се замърсяването да бъде в нормата. И въобще, все едно живеем в два паралелни свята.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!