Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Скъп ток удря работници и заплати", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието обяснява, че много компании, които са на свободния пазар на електроенергия, вече са получили предизвестия от доставчиците си, че вдигат цената от 30 до 60%. Според бизнеса токът формира над 30 на сто от себестойността на продукта и поскъпването ще доведе до ръст на цените на стоките и услугите, съкращаване на  работници и намаляване на заплати. "Труд" отбелязва още, че утре бизнес организациите решават дали да започват протести.

Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия, пише вестник "Сега".Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното. Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват, коментира изданието.

Три протеста посрещат европредседателството, съобщава вестник "Дума". Делегатите от ЕС, пристигащи у нас за церемонията, ще бъдат посрещнати от скандиращи полицаи.
На 11 януари пред парламента ще се проведе демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция. Вечерта природозащитници отново ще протестират на жълтите павета срещу одобрените промени в плана за Пирин, позволяващи сеч и застрояване на планината. Бизнесмени и жители на Банско пък идват в София за контрапротест, допълва "Дума".

22 955 места са останали незаети в университетите през настоящата учебна година. Това показва справка за "Монитор", предоставена от Министерството на образованието. Така, на практика, средно около една трета от обявения план-прием е останал нереализиран.

"Горските власти са проспали по празниците невиждана досега бракониерска сеч, пише вестник "Земя". За времето от 20 декември миналата година до 3 януари 2018-а незаконно са отсечени 546 дървета в защитената местност Туловска кория. Тя е разположена на територията на Държавното горско стопанство - Мъглиж.

"Над 2500 стари автомобилни гуми са предали софиянци в създадените през последния месец пунктове. Целта на акцията е да не се допуска гумите да попадат в печките за отопление, тъй като именно горенето им е основната причина за замърсяването на въздуха, смятат от Столичната община. През последните дни отново в София и още девет града беше отчетено завишено ниво на замърсяване на въздуха.

Вестник "24 часа" пише: По новите 35 км от “Хемус” само със 120 км/ч. Новите участъци от “Хемус” ще са с 2 м по-тесни и така ще се спестят 262 млн. лв. спрямо първия вариант, по който трябваше да се строи. Това става ясно от инвестиционното предложение на агенция “Пътна инфраструктура”, допълва всекидневникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47