В Хасково отбелязват 140 години от освобождението на града

Снимка: haskovo.bg

В Хасково отбелязват 140 години от освобождението на град. В навечерието на честванията Историческият музей издаде сборник с материали , посветени на събитията от 1878 година.

В изданията са намерили място множество спомени и документи както на участници от Опълчението, така и на руските войници, взели участие в освобождението на града. Богата е на снимки и илюстрации. Един от авторите на книгата д-р Красимира Узунова обяснява, че в Хасково е станала историческата среща на генералите Скобелев-син и Скобелев-баща и допълва:

Един хубав слънчев миг, искам да кажа от тези събития в Хасково, е т.нар. "Гуркова къща", която всички много добре познаваме. Гурковата къща си остана Гурковата къща, символ на освобождението на България и пребиваването на генерал Гурко в Хасково.

Днес венци и цветя ще бъдат поднесени на морената, където по време на Освободителната война са били издигнати седем бесилки и там са намерили смъртта си 72 видни хасковски граждани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47