Три парламентарни комисии обсъдиха система за доброволна военна подготовка

Снимка: Ани Петрова, БНР

Армията да създава система за доброволна военна подготовка за защита на Отечеството - това е записано в Стратегията за национална сигурност, която беше обсъдена на общо заседание на три парламентарни комисии.

Присъствието на това предложение в стратегията е следствие от други предложение на Патриотичния фронт - до края на годината доброволното военно обучение да стартира. За идеята министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни наскоро, че има политическата подкрепа на ГЕРБ. 

Красимир Янков от БСП обаче обясни, че записаният в стратегията ангажимент:

Не е синхронизиран с обществените нагласи. Преди приемането на тази Стратегия този текст трябва да получи обществена подкрепа с тълкуване какво значи тази система за доброволна военна подготовка.

Борис Вангелов от "Обединени патриоти" обаче определи като преломни текстовете и защото предложението:

Именно защото е доброволна, няма нужда някой да бъде питан, защото това е все едно: "Желаете ли да бъдете питани искате или не искате, примерно, да има еди-какво си".

Очаква се трите комисии -  военната, вътрешната и тази за социалните разузнавателни средства да гласуват предложенията по Стратегията за национална сигурност следващата седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47