Борисов: Изграждането на свързаност на Западните Балкани е ключово за инвестиции в региона

| обновено на 26.01.18 в 18:50
Снимка: БГНЕС

Изграждането на свързаност на Западните Балкани във всички измерения е ключов фактор за инвестиции в региона. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос. 

По думите му, Европейският съюз очаква от страните да постигнат осезаем напредък в изпълнение на критериите за членство, както и съществуващите открити двустранни въпроси да се решат преди приемането им в Евросъюза.
Като пример Борисов е посочил подобрените отношения след подписания през миналата година договор за добросъседство между България и Македония. 
В дискусията са участвали лидерите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и Йоханес Хан - еврокомисар по разширяването и политиката за съседство.

Ето какво каза след срещата премиерът Борисов:
Аз съм оптимист. Виждате, че вече абсолютно всички приемат, че паралелно, когато двата вървят процеса  -  изграждане на магистрали, ж.п. линии, пристанища, ще даде възможност, както на световния форум, тук, сега да дойдат повече инвеститори, повече туристи, повече бизнес, повече възможност да задържим хората там, и в същото време тези държави, които са по-напред  - Сърбия, Черна гора си затварят главите, другите след тях - Албания, Косово, ще вървят и двата процеса, ще покажат, че Европа е силно и трайно ангажирана със съществена част от своята територия, каквито са Балканите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47